Hon är Sveriges svar på Gossip Girl

Annons

Hon driver Sveriges största blogg – genom att skriva om alla andra bloggar.

I veckan träffade vi Camilla Gervide – den sjukt coola bruden bakom Bloggbevakning.se.

Här kan du läsa reportaget om henne!

Jag ska faktiskt erkänna att jag först hade fördomar om henne. Hon som inte räds för att skriva hårt och vasst om profiler i vår bransch. Hon som inte verkar rädd för att bli kallad elak. Camilla Gervide – kvinnan bakom Bloggbevakning.se.

Hon har nötbrunt hår och lugg. Ler jättestort när vi ses i receptionen på jobbet. Så fort hon börjat prata så förändras min bild av hennes levebröd.

Annons

–  Min grundtanke med bloggen är inte att jävlas med folk. Det är att visa nästa generation att sociala medier inte är verkligheten. Jag har sett vilken skada sociala medier kan göra, säger hon och fortsätter:

– Jag har inget intresse av att få någon att tycka om mig. Det är så oviktigt för mig vad de tycker. Det är mycket viktigare att visa min bonusdotter och hennes kompisar att nej, det ni ser här är inte på riktigt. Det betyder inte att det här är normen. Det är retuscherat, det är stagat, det är fejkat.

Annons

Bloggen ”Bloggbevakning.se” ligger under Nöjesguiden. Där skriver Camilla inlägg om influencers relationer, deras identiska poser på selfies – och hur de märker upp reklam. Med över fyra miljoner sidvisningar i månaden är Bloggbevakning som Sveriges svar på Gossip Girl.

Annons

– Jag skulle aldrig skriva ”hon är dum i huvudet”, utan då kritiserar jag en dålig förebild, eller ett oklart samarbete. Jag går aldrig till personangrepp. Det här är en grupp människor som fått stå oemotsagda så länge. Tidningarna har bara skrivit vad som hänt dem, de kollar inte exempelvis bloggares smygreklam.

Hon menar att de som tjänar pengar på sina sociala medier måste ta ansvar.

– Bara för att du är ditt eget varumärke så betyder det inte att du är undantagen en granskning. Det är tack vare ett inlägg jag skrev som Kissie ska till tingsrätten.

Camilla vet vad hon pratar om. När vi kommer in på lagar och regler kring marknadsföring i sociala medier vet hon precis. Hon satt med i konsumentverket och tog fram lagen för marknadsföring på sociala medier. Nu granskar hon influencers via sin egen blogg.

– Jag tittar på min bonusdotter och hennes kompisar som helst plötsligt alla ska ha ett par jeans med ett märke på. Varför? Jo, för då har en influencer haft de jeansen på sig. De kan inte särskilja på reklam och vanliga inlägg.

 

Annons

Jag ÄLSKAR hur kommentarsfältet helt lever sitt eget liv! ??? #bloggbevakning #blog #socialmedia

A post shared by Bloggbevakning (@bloggbevakningscamcam) on

”Fråga varför hon varit så elak mot folk”, sa en vän till mig när jag berättade att jag skulle träffa Bloggbevaknings grundare. Och Camilla duckar inte för frågan. Hon medger till och med att hon i början inte alltid varit så snäll.

–  Jag vill inte uppvigla till näthat, jag vill uppvigla till diskussion och kritiskt tänkande och att ifrågasätta influencers. Men då har jag lärt mig att jag måste backa lite. För om jag är på kanten så går trollen igång. Ju större bloggen blivit desto mer har jag insett att jag också har ett ansvar.

Det är en ärlig och rakryggad Camilla som erkänner att hon ångrar vissa saker hon publicerat.

– Jag avslöjade Egoinas pojkvän innan hon själv gick ut med det. Sen dess har jag sagt att jag inte tänker avslöja nåns partner. Jag kommer aldrig spekulera i om någon är gravid eller inte. Jag publicerar heller inte bilder på andras barn.

Annons

Det som jag först trodde handlade om att skvaller och missunnsamhet är i själva verket något helt annat. Camilla vill förändra. Hon vill att Bloggbevakning ska kasta ett nytt ljus över de sociala medier vi alla är fångna i. Om hennes satiriska texter är rätt sätt att göra det på kan bara tiden utvisa. Men det är ett faktum att hennes blogg gör succé.

–  Jag har sett hur sociala medier påverkar. Det kan leda till ett utanförskap. Alla verkar vara så himla glada, alla mår så bra i den världen. Alla verkar ha ett sammanhang, då är det lätt att tänka: vad har jag för sammanhang? Men vem som helst kan ta en bild på ett doftljus och latte och lägga upp.

Dela på:
Annons
Laddar