Så sjukt det vore om kvinnor var som män

Annons

Jag har haft svårt för att tycka om min kropp. Svårt för att identifiera mig med de kvinnliga förebilder som funnit till hands.

När jag växte upp var manlig lika med mänsklig. Svettig, stark och hårig.

Men kvinnoidealet var och är onaturligt och omöjligt att leva upp till. Vi ska ha långt, tjockt hår – men samtidigt vara naturliga och inte ”fejka” något. Vi ska ha smal midja – men inte vara för fysiskt aktiva (hur många Disneyprinsessor har vi sett svinga sig i träd eller springa rundor i skogen?). Vi ska vara sexiga – men samtidigt oskuldsfulla.

Populärkulturen speglar dessa ideal otroligt väl, enligt mig. De kvinnliga förebilderna är otroligt snygga och fixade – oavsett om de precis vaknat. De varken svettas eller bajsar och de har definitivt inga håriga kroppar.

Hur skulle det se ut om kvinnorna fick vara lika frisläppta och ”naturliga” som männen? 

För att visa hur konstigt det skulle kännas har jag nedan radat upp några exempel där de manliga karaktärerna är utbytta mot kvinnor:

”Tarzanja” och ”James”  

Tarzanja blev lämnad i skogen som bebis och nu har hon växt upp som ett vilddjur. Hon bor i träden och slingar sig i lianer. En dag kommer James till skogen för att studera apor men blir attackerad av hyenor. Tarxanja räddar James och han blir förälskad i hennes robusta, spännande kroppsspråk. Hon bär endast ett skynke som kläder, men han bestämmer sig ändå för att ge henne en chans och försöka lära henne prata hans språk. Det slutar med att James ger upp sin karriär och stannar i skogen med Tarzanja.
(Filmen handlar egentligen om Tarzan och James)

Aidan och Carrie i Sex And The City
I Sex And The City blir huvudpersonen Aidan kär i Carrie, som bor i en stuga i skogen med sin hund som slickar henne i ansiktet. Hon bär endast slitna skjortor, har ofixat hår och orakade ben där endast ett par fjuniga hårstrån syns. Ska det blir något mellan henne och Aidan måste han ta sig ut i skogen till henne, för Carrie vill inte ändra på sig.
(I serien är det egentligen Aidan som bor i skogen med orakad haka)

Spike i Notting Hill 
Julia Roberts blir kär i bokälskaren Will. Och Will har en frisläppt rumskamrat som heter Spike. Hon är otränad och ser inte ut att ha duschat på åratal. Oftast går hon omkring i trosor och beundrar sin egen kropp i en helkroppsspegel i hallen. Hennes favorit-tshirts har tryck som ”JAG ÄLSKAR BLOD” och ”Get It Here (med pil mot könet)”. Alla älskar Spike för att hon är så ”gulligt konstig”.
(I filmen är egentligen Spike en man)

Ja. Ni hör ju.

Det låter ju fullkomligt skrattretande om kvinnor hade fått vara lika mänskliga som män i populärkulturen. Det är märkligt – för i verkliga livet fungerar min kropp nästan likadant som min pojkväns. Jag är lika äventyrslysten och har (nästan) lika håriga ben. Men den sidan får aldrig synas av en kvinna.

Vi behöver fler förebilder som kan visa dagens unga att kvinnligt är också mänskligt. Det krävs mod och styrka, för det är läskigt och svårt att gå utanför mallen vi alla växt upp med. Jag är långt ifrån där, men jag försöker. Och jag hyllar er alla andra kvinnor som vågar. visa upp er som ni är.

Tips på serier idag som speglar en mer naturlig bild av kvinnor: 

– Girls

– Skam 

– The Fall (inte sett själv men ska vara bra!) 

/Johanna

Annons
Dela på:
Annons
Laddar